dilluns, 8 de juliol del 2013

Com construir el vostre rellotge de sol

Quart Grau Terra i Ciència Activitats Espacials: Fer un rellotge de sol

Com saber l'hora sense rellotge?
Utilitza el sol!
El primer rellotge de sol va ser constuït a Irlanda el 5000 aC. Més tard, es van utilitzar també obeliscs com a rellotge de sol.
Mira aquesta senzilla activitat:

com construir el vostre rellotge de sol.

Què es necessita:
           Pal recte d'uns 60 cm de llarg (2 peus)
           8 o 10 pedres o petites petxines de mar.
Com es fa:
1. Busca un lloc assolellat i planta el pal a l'herba o a terra. Si el teu jardí no té herba o terra es pot omplir una petita galleda amb sorra i es col·loca el pal a la galleda.
2. Comença el matí. A les 7:00 am, utilitza una pedra per marcar on cau l'ombra. Torna-hi a les 8:00 am, a les 9:00 am, a les 10:00 am, i així successivament fins que no hi hagi més llum de dia. És millor anar marcant amb guix les pedres amb l'hora.
3. Al final del dia, s'haurà creat un rellotge de sol! Ara es pot prescindir del rellotge (però només quan brilla el sol).
Sabies que:
            La longitud de les ombres canviarà durant tot l'any. A l'estiu, les ombres són més curtes i a l'hivern les ombres són més llargues.
            El terme AM significa "abans meridium" el que significa abans del migdia. PM és sinònim de "post meridium" o per la tarda.
            El migdia és el moment en que el sol està en el seu punt més alt en el cel.
            En un dia clar  és més pràctic tenir un rellotge digital, però un rellotge digital no et dóna cap pista sobre les estacions, per tant aquestes eines de temps tenen la seva utilitat!

Per Jessica McBrayer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada